Artiklar/bibliografier

Hallandsposten 19981114

Lotta Edin

 

Uttrycksfullt porträttmåleri i Hishult

 Ansikte mot ansikte heter den nya utställningen i Hishults konsthall. Bakom titeln möts två unga porträttmålare som förts samman av Kjell Åke Gustafsson, Och de har funnit varann direkt. – Vi är på nåt sätt som systrar med samma konstnärliga förfäder. Säger Sissel Wibom.

 Sissel ställer ut tillsammans med Filippa Arrias. Båda är unga uppmärksammade porträttmålare som hyllar Goya och Velasquez. Sissel har hunnit med några yrkesverksamma år efter avslutat utbildning på Konsthögskolan i Stockholm, Filippa som är lite yngre har nyligen avslutat sina studier på samma skola.

- Det har varit ett otroligt kneg. Jag hade inte facit på hur svårt det var att få det att gå runt, säger Sissel om åren ute i verkligheten.

Uppmärksammad

Hon har dock lyckats hanka sig fram på måleriet och fått stor uppmärksamhet för sin konst.

- PR- mässigt gick det med raket fart, och det är både med för och nackdelar. Eftersom både Sissel och Filippa målar porträtt måste kunder våga vända sig till dem. För mycket uppmärksamhet kan skrämma i väg beställare som tror att målningarna är för dyra. HP träffar Sissel Wibom och Kjell Åke Gustafsson, som driver konsthallen, Filippa Arrias var tyvärr inte med och beskriva sitt måleri.

- Filippa använder en annan teknik och lägger färgerna bredvid varandra för att få stuns i målningen, säger Sissel. Själv blandar kon färgerna och får ett ”finare” resultat. Fast teknikerna är olika menar Sissel att de båda strävar åt samma håll.

- Varje målning ska betyda någonting, som en ikon. Jag tycker tillexempel att pojken som Filippa har ett otroligt uttryck. Vi kan nästan inte vara därinne (i utställningshallen), med alla våra tavlor blir det för starkt på något sätt. När Sissel kom in på konsthögskolan hade hon inte funderat över att bli porträttmålare. Hon vill egentligen inte kalla sig det nu heller.

 Höga herrar

Det vanliga är att hennes beställningar kommer från betydande herrar från näringslivet, vd:ar och liknande, som vill ha ett porträtt i styrelse rummet. Men hon har även målat den före detta kulturministern Birgit Friggebo och den danska skådespelerskan Ghita Nörby.

- Det var jätte kul att rita Ghita Nörby. Vi fick himla bra kontakt. Hon kunde klä ut sig i vad som hälst. Det blev ett porträtt där hon ligger på en divan med röd kimono och en av hennes hundar är med på målningen. En målning kan ta upp till ett halvår att slutföra. Ibland målar hon några ”snabba och lustfyllda” stilleben som kontrast till de tunga beställningsjobben. Prov på det måleriet visas i konsthallen.

 Olika egenskaper

Sissel vill helst måla personerna i sin ateljé utanför Stockholm. Hon vill förstås lära känna dem, men behöver inte nå det allra innersta.

- Jag har fullt upp med det yttre, säger hon och skrattar. Hon förklarar att hon tror att det yttre faktiskt säger väldigt mycket om personen. Ibland har hon fångat egenskaper hos den porträtterade som personen inte ville att hon skulle få fram.

- En vd har en viss karaktär som har fört honom dit han är, säger hon. Själv ser personen sig som han ser ut på fotografierna tagna i andra sammanhang, där hans ”lätta” egenskaper kommer fram, och känner sig därför inte igen den målade bilden av sig själv. Människor som känner den porträtterade i har däremot utryckt att hon fångat personen på pricken.

 Bytte ut slipsen

Kjell Åke såg Sissels konst för första gången på en konstmässa för fyra år sedan. När han senare fick frågan om han kunde rekommendera en bra porträttmålare sökte han upp henne. Det var vd:n för Perstorps AB som ville göra en beställning. Den målningen finns nu med på utställningen i Hishult. Även med ett till synes stramt porträtt, som det av Perstorps vd Gösta Wiking, har Sissel lagt ner mycket jobb på miljö runt omkring personen. Eftersom Gösta Wiking har rest mycket valde hon ett tyg med orientaliskt mönster som bakgrund. Hon diskuterar även klädsel för att komma fram till något som känns bra. Men inte lika fritt som ett skådespelar porträtt förstås.

- Gösta Wiking hade faktiskt en annan slips på sig från början men den gillade jag inte så han fick ta på sig den, säger hon och ser leende på målningen. Utställningen i Hishult pågick till 10 Januari 1998.